به نام آنکه جهان طبيعت و زيبايها را آفريد
زندگي را شاداب تر و شکوفه ها را پربارتر نمائيم
خون سبز را زنده نگه داريم تا خون قرمز در رگهايمان هميشه جاري باشد.
مقدمه :
آشنايي مختصر با کود مايع ، جامد سبزينه ابتکار اروميه
( با نام اختصاري سبزينه )
کشاورزان عزير و کارشناسان محترم امورات کشاورزي با اهداء سلام و خسته نباشيد از اينکه با انتخاب سبزينه به گروه مبارزه با آفات شيميائي و سالم سازي محيط کمک مي نمائيد تشکر نموده و مسئوليت پذيري شما در قبال نسل هاي آينده قابل تقدير مي باشد .
...................................
الف ـ توضيح : .
کود مايع جامد سبزينه ابتکار اروميه کود طبيعي بوده که نتيجة 6 سال تحقيقات و آزمايشات در مزارع و باغات مؤسسه تحقيقي سبزينة ابتکار اروميه مي باشد .
براي اولين بار در ايران بلکه در جهان با استفاده از بالاترين تکنولوژي در (بيوتکنولوژي) بيولوژي و بيوشيمي از فرآيند مواد آلي و ضايعات کشاورزي با ترکيبات کاني و آنزيمي ساخته شده و در تمام طيف هاي کشاورزي اعم از درختان ميوه ، غلات و نباتات صيفي و گل هاي خانگي و کشت هاي ديم قابل استفاده مي باشد .
ب ـ مزايا
1ـ از ضايعات کشاورزي تهيه مي شود بنابراين کمک مؤثري است براي اقتصاد کشور و حفظ محيط زيست .
2ـ به دليل طبيعي بودن عاري از مسموميت ناشي از شيميايي مي باشد .
3ـ داراي عناصر ( ازت ، آهن ، فسفات ، پتاس ، روي ، مس ، بر ، ... ) مي باشد که گياهان در طول چرخه زندگي با آنها نيازمند است .
4ـ با مصرف به موقع و صحيح ترکيبات کود مايع که در تنظيم کننده هاي آنزيم هاي شيره گياهي و کربوهيدراتها و مواد و عناصر مورد نياز مصرف سيب و زردآلو، آلو ، گيلاس ، آلبالو ، هلو ، هويچ ، چغندر و غلات و نباتات ، صيفي جات ، حبـــوبات و ساير گيــــاهان کمک خوبي نـــموده و رشد آنها را مطلوب مي نمائيد .
5 ـ قابل اختلاط با سموم با نظر کارشناسان مؤثر مي باشد . و از ترکيبات مسي و هر گونه قارچ کشها پرهيز نمائيد .
6 ـ استفاده کردن از کود مايع سبزينه در کشت هاي ديم که موجب افزايش قابل توجه محصولات خواهد شد در مراحل آزمايش افزايش200 کيلو نخود در هر هکتار در کشت ديم و 9 تن گندم برداشتي از کشت آبي گزارش شده .
7ـ به علت داشتن مواد آلي و کاني و آنزيمهاي گياهي مقاومت گياهان را در مقابل کم آبي بالا برده و خاک هائيکه از عناصر فقير هستند غني ساخته و يا فعاليت ارگانيکي نداشته باشند به فعاليت وادار مي کند .
8ـ از برجسته ترين امتيازات سبزينه بارور نمودن درختان براي سال بعد مي باشد که بايد در فصل برگ ريزان از آن استفاده شده اين عمل در ساختار زيستي درخت از قبيل ذخيره سازي انرژي ، مواد آلي در شيره پرورده درخت و مقاومت در مقابل برودت هاي هوائي و سرماي زودرس کمک خيلي خوبي خواهد نمود .
9ـ در طبيعت و يا بهتر بگوئيم در زمين اطراف گياهان و ريشه هاي آنها انبوهي از عناصر لازمه زيست گياهان موجود مي باشد ولي به علت به هم خوردن اکوسيستم زيستي گياهان در اثر مصرف ناهنجار و بي روية کود شيميائي و توجه نکردن به دستورات کارشناسان محترم امور کشاورزي و روال مصرفي آنها گياهان قادر به استفاده کردن از آنها نمي باشد و زمين به حالت خفه درآمده به انساني مي ماند که فعاليت نداشته و خورده و خوابيده و داراي انبوهي از چربي ، قند ، فشار خون ، تنگي نفس مي باشد . کوآنزيم هاي موجود در کود مايع جامد سبزينه که انحصاراً در دنيا براي اولين بار در اين کود استفاده شده گياهان را وادار به استفاده صحيح از اين عناصر نموده و زمين را به حالت تعادل بر مي گرداند . 2 سال استفاده متوالي از کودهاي مايع و جامد سبزينه احياء کردن خاک و اثرات آن را در مزه و عطر محصولات خود شاهد خواهيد بود .
ج ـ مقدار مصرف کود مايع سبزينه با دْز 4 در هزار مي باشد يعني براي هزار ليتر آب با محلول سبزينه 4 ليتر اضافه مي نمائيد . مقدار مصرف آن را با اين نسبت حجم يک ليتر محلول خود حساب کرده و استفاده فرمائيد . مثلاً براي يک ليتر 4 سي سي (4 ميلي ليتر) سبزينه اضافه شود . « دستورات کلي بوده و بستگي به شرايط هر منطقه دارد .»
ح ـ مراحل مصرفي
در سه مرحله به فاصلة 13 ـ 8 روز از همديگر استفاده شود .
شروع مرحله اول بعد از گل ريزان خواهد بود . براي مثال در مورد انگور مرحلة اول وقتي که اندازه برگ ها به اندازة يک سکه ده توماني درآمد و مرحلة دوم وقتيکه گل دهي تمام شد و خوشه شکل گرفت و مرحلة سوم 13 ـ 8 روز بعد انجام گيرد .
کودهاي ارگانيک ، کودهاي هستند که موجودات زنده باکتريايي که بصورت ترکيبي در خاک عمل مي نمايند که فعاليت ميکروارگانيک خاک را تنظيم و در تجزيه عناصر غيرفعال و تثبيت شده نقش مهمي را ايفاء مي نمايند که قابل مصرف در خاکهاي سنگين ـ سبک ـ کاربرد دارد .
واحد توليدي کودهاي مايع و جامد
به نام تجاري سبزينه ابتکار اروميه
در بسته هاي 250 سي سي ـ 500 سي سي ـ 1 ليتري ـ 5/1 ليتري ـ 2 ليتري ـ 4 ليتري و 20 ليتري و يک ليتري مخصوص با اسپري قابل نصب در بطري براي گلهاي خانگي ـ آپارتماني ـ گلخانه اي محلولي آماده و بدون افزودن هيچ چيز قابل استفاده مي باشد .
کودهاي جامد
شامل ميکروها و ماکروها
کودهاي ترکيبي جامد : تک عنصره و چند عنصره به صورت مرکب کودهاي اختصاصي مخصوص زمينها اسيدي و قليائي .
و کودهاي محلول مخصوص : مرکبات ، سيب ،چاي ، برنج ، گندم ، ذرت ، جو و کودهاي عمومي براي کليه محصولات زراعي ، باغي که کودهاي جامد در کيسه هاي 5 کيلوگرمي 25 کيلوگرمي و 50 کيلوگرمي با آرم مخصوص مؤسسه و مشخصات فني داخل کيسه عرضه مي شود اين محصولات از طريق نمايندگيها مجاز اين مؤسسه قابل عرضه است که در سطح فروشگاهها توزيع مي شود .
کودهاي اورگانيک .سبزینه ابتکار اورمیه
کودهايي که مـــوجودات زنده باکتـــريايي که بصورت ترکيبي در خــاک عمل مي نمايند که فعاليت ميکرواروکانيک خاک را تنظيم و در تجزيه عناصر غيرفعال نقش داشته و آنها را به مقدار مورد نياز در اختيار ريشه جهت تغذيه درخت يا گياه قرار مي دهد .
کود مايع سبزينه ابتکار اروميه
محلول کود مايع محلولي است غيرشيميايي تهيه شده از مواد آلي و کاني به روشهاي بيوتکنولوژي داراي آنزيمها و پروتئينهاي گياهي و کوآنزيم ها و اسيد آمينه .
محلول کود مايع سبزينه ميکروها و ماکروهاي مورد نياز که در طول چرخة زندگي هر محصول و گياه و درخت را مي تواند در بهبود بخشيدن تغذيه گياهي کمک مؤثري داشته باشد .
محلول سبزينه ابتکار اروميه نتيجه 6 سال تحقيق و آزمايش و بررسيهاي همه جانبه در ايستگاه تحقيقاتي با صرف هزينه هاي سنگين و در آزمايش عمومي در سطح 130 هکتار در انواع محصولات و گياهان و درختان در هر شرايطي مورد مطالعه و تحقيق و آزمايش قرار گرفته است محلول کود مايع جامد سبزينه ابتکار اروميه محصولي است که در طول 3 مي تواند مسموميت خاکهاي کشاورزي که بر اثر استفاده بي رويه کودهاي شيميايي به حالت خاک ميري زراعي نزديک شده است و عناصر اصلي و فرعي به حالت تثبيت در آمده و خاک که فعاليت ارگانيکي تعادلش به هم خورده است و در نهايت موجي گرديده که تجزيه عناصر به خوبي صورت نگيرد و جذب ريشه نگردد و کاهش محصول و يا در کيفيت محصول اثر بگذارد . و يا در ميوه کاهش مدت انبارداري به علت هم خوردن تعادل مولکولي و آنزيمي و پروتئين و از دست دادن اسانس هاي خوراکي لذت و عطر ميوه جات به همان علت مصرف بي رويه مواد شيميايي و کودهاي شيميايي و ساير آلاينده ها محصولات ارزش واقعي خود را از دست ميدهند و پرواضح است که توليدات زراعي و باغي به مصرف انسان و دام و طيور خواهد رسيد که در طول سالها نه بسيار دور در زندگي ما انسانها يک سري اختلالات فيزيکي و حتي ژنتيکي و بهم خوردن تعادل ارگانيکي در متابوليسم بدني پديدار خواهد شد که در حال حاضر کم و بيش در گوشه و کنار شاهد آن هستيم براي حفظ تعادل چرخه اکوسيستم و بافت زنجيره حيات امروز و حتي در آينده بشر نياز برتري به مواد طبيعي و آلي هست و خواهد بود . ما هم در اين امر گامي نهاده به اميد اينکه کليه توان و دانش و مالي را در تحقق اهداف ما باشد که بتوانيم به جامعه بشريت خدمتي نموده باشيم .
محلولهاي سبزينه ابتکار اروميه که کودهاي مايع و جامد بوده به روشهاي بيوتکنولوژي تهيه و از کليه مواد موجود طبيعت و کشاورزي که در چرخه خود به عمل آورده و حتي ضايعات کشاورزي و باغي در امر توليد دخالت دارند . به همين خاطر در کليه موارد زراعي و باغي کاربرد دارد :
ـ تأمين احتياجات تغذيه اي مورد نياز
ـ بهبود و درمان کمبودهاي عناصري و بيماريهاي فيزيولوژيکي در درختان ميوه.
مرحله اول |
مرحله دوم |
مرحله سوم |
ـ مقاوم نمودن در مقابل سرما ، و گرما در بيماريها .
ـ کنترل بيماريهاي قارچي ـ باکتريايي با فرمول 2 + 12 1 + 12 12 .
ـ حفظ بافت خاکهاي کشاورزي و تنظيم تعادل ميکروارگانيکي خاک .
ـ افزايش عمر محصول در انبار .
ـ خوش خوراک بودن و با اسانس طبيعي و بدون آثار جانبي شيميايي .
ـ کاهش هزينه .
ـ حفظ محيط زيست و اکوسيستم خاک ـ آب ـ گياه ـ هوا .
اصلاح خاک :
براي اينکه در اصلاح خاکهاي کشاورزي موفق باشيم بايد چند فاکتور مهمي را بايد مدنظر قرار داد .
1ـ شناخت فيزيکي تز خاک ، خصوصيت فيزيکوشيميايي خاک .
2ـ تجزيه و آناليز عناصر چند گانه خاک ( براي تحليل و برنامه ريزي تغذيه ريشه الزامي است . )
3ـ هر محصول که برداشت مي نمائيم بقاياي آن را ضايعات به حساب نياوريم . برنامه تخمير و پلاساندن تهيه و آن را به خاک برگردانيم .
4ـ اصلاح آب آبياري با حوضچه ها در مسير آب ( با توجه به آناليز آب )
افزودني ها غذايي کودي (عناصر) کاملاً دقيق و طبق دستوالعمل کارشناس مربوطه باشد .
5ـ عمليات شخم به تناسب هر کشت صورت گيرد .
6ـ زهکشي هاي مطلوب در زمينهاي شور ، قليا مي تواند به اصلاح خاک کمک نمائيد .
7 ـ تناوب کشت اهميت خاصي دارد . و اين بخش مهمترين بحث تحقيقي بايد باشد که به صورت يک برنامه و در سياستگذاري منظور گردد .
در اصلاح خاکها تا اينجا نتيجه گيري مي کنيم که در انتخاب روشهاي اصلاحي بايد دقت و پشتکار را مدنظر قرار داد .
عمليات پاشيدن کودهاي آلي به قدر لازم بسيار ضروري مي باشد کودهاي حيواني شاه کودها مي باشد . برگها و کلش موجود در مزرعه با غني سازي آنها و به کمک عوامل تخمير از دو نظر به اصلاح خاک کمک مي نمائيم :
1ـ رساندن مواد و عناصر به گياه .
2ـ حفظ و تعادل در جمعيت ميکروارگانيک .
بعضي از زمينهاي رْسي با کمک آتش و جمع آوري کلوخها و با کلش يا خاک اره و تراشه چوب و آتش زدن که به تدريج در فاصله چند روز کلوخها سرخ شده را خورد و در سطح مزرعه توزيع کنيم خاکي که به اين روش تهيه مي گردد قابليت چسبندگي خود را در رابطه با آب از کف مي دهد ، اين روش اصلاح کننده خوبي است . و در زمينهاي رْسي با تزريق گچ و يا گوگرد و از نظر تکنيکي و اقتصادي ، استفاده از ماده آلي و کاني به مقدار چشمگيري است . به هر حال توجه به مواد آلي و کاني الخصوص کود جانوري پيش از پيش توجه شود .
غني سازي خاکهاي زراعتي و بازسازي و ترميم خاکهاي درجه 3 امري است بسيار مهم و لازم که در سالهاي آتي رْشد جمعيت به ميزان چشمگيري بالا مي رود و با توجه به عوامل فرسايشي که توسط خود ماها با تخريب منابع طبيعي : مرتع ، جنگل و ... که خاکهاي زراعتي را کاهش داده ايم ... ، که غني سازي و بازسازي با بکار گيري دانشها و عوامل کارشناسي از خاکهاي زراعتي براي بهينه استفاده کردن از خاک به دانشهاي روز نيازمنديم و تحقيقات گسترده اي بايد صورت گيرد .
مثال : خاک رسي بيش از 15 % رس را نرمترين خاکها به شمار مي آورند : نگهداري آب خوبي دارد ولي به کندي گرم مي شوند به هر حال مشکلات خاص خودش را دارد . به هر حال هر خاکي که به نام خاک زراعتي معرفي مي گردد خاکي است که بتوان در آن عمليات کاشت ، داشت ، برداشت و محصول مورد نظر را بدست آورد .
بر همين اصل بايد بافت خاک ، خواص شيميايي ، خواص بيولوژيکي ، که بعبارتي خاک کشاورزي ؛ خاکي از نظر مواد آلي و کاني که بوجود آمده براي کاشت ، داشت ، برداشت مناسب مي باشد .
انواع خاکها :
1ـ خاکهاي سبک شني 2ـ خاکهاي لومي
3ـ خاکهاي هوموسي 4ـ لومي شني
5ـ شني هوموس 6ـ رسي
7ـ هوموس خام 8ـ خاکهاي مردابي سنگين
9ـ خاکهاي رسي سنگين 10 ـ لوم لسي
« يک نمونه زمين مطلوب »
70 % ـ 60 % شن
10 % ـ 6 % رس
30 % ـ 20 % رسي شکل با ترکيبات خاکي
در بحث اصلاح خاک هدف شناخت خاک براي نوع کشت بسياري اهميت دارد در کشت چغندر قند به نتايج حاصله مراکز تحقيقاتي ، و علي الخصوص مرکز فني مهندسي تحقيقات چغندر قند آذربايجان غربي ، مرکز اروميه که توسط مهندس مهدي بقايي و همکارانش در اين مقاله به عنوان منابع تحقيقي رجوع شده و عين يافته هاي تحقيقي را درج و اين مؤسسه که خود در روش تغذيه نوين گياهي محلولي تحت نام کود مايع سبزينه کار مي نمائيد ، از سال 82 ـ 79 با ايجاد تيمارـ شاهد اقدام به بررسي عملکرد و نظرخواهي از کشاورزان چغندر کار شده است و اشاره اي خواهيم نمود .
کمبود عناصر در بيماري تغذيه اي Nutrient : Deficiencies
مواد غذايي Nutrients
بعضي از متداولترين بيماريهاي غيرانگلي در اثر نارسايي مواد غذايي با عدم فقدان آنها به خوردن تعادل آنها مشکلات عديده اي را براي گياه فراهم مي نمايند . گاه به علت زيادي عناصر کم مصرف و پرمصرف تعادل گياهي به هم مي خورد . اصولاً گياهان به عناصر پرمصرف به مقدار بيشتري نسبت به عناصر کم مصرف دارند . ولي بعضي از علائم بارزتر عدم تعادل مواد غذايي در اثر کمبود يا زيادي عناصر کم مصرف مانند بر ، مس ، فلورايد ايجاد مي شود .
کمبود ازت
Nitrogen Deficiency
زردي عمومي تمامي سطح ، برگهاي مسن متداولترين علائم کمبود ازت است اندازه برگها ممکن است کاهش يافته ، فاصله ميان گره ها کوتاه شده و گاهي گياه ضعيف شده يا کاهش رشد اتفاق افتد . چون ازت در گياه خيلي متحرک است برگها مسن تر ابتداء علائم اين کمبود را نشان مي دهند .
کمبود فسفر
Phosphorus Def
يكي از علائم اوليه کمبود فسفات ، توليد برگهاي ريز و کوتاه شدن فاصله ميان گرده ها است . برگهاي مسن تر ممکن است ، درخشش خود را از دست داده ، خاکستري و گاهي زرد گردد . رنگ دانه هاي سبز از بين رفته و رنگ دانه هاي قرمز ، زرد و آبي در بين رگبرگها بويژه نزديک رگبرگ مياني در سطح زير برگها ظاهر مي شود .
توصيه ما براي قطع و درمان اين کمبود روش محلول پاشي با محلول کود مايع آلي و کاني ، آنزيمي سبزينه ابتکار اروميه طبق جداول توصيه شده در طول چرخه گياه مي توانيد انجام دهيد .
کمبود پتاسيم
Potassium Def
اندازه برگ و ساقه اغلب در گياهاني که در حالت کمبود پتاسيم اند کاهش مي يابد . رنگ برگها روي بعضي از گياهان بطور طبيعي باقي مانده و برگهاي برخي ديگر سوخته و زرد مي شود که ابتدا روي برگهاي مسن تر اتفاق مي افتد. تأمين اين نياز با محلول کود مايع سبزينه ابتکار اروميه طبق جداول توصيه شده قابل درمان و تأمين است .
کمبود منيزيم
Magnesium Def
تقليل قدرت گياه و اندازه برگ از علائم معمول کمبود منيزيم محسوب مي شود . فاصله بين رگبرگ ها و حاشيه برگها زرد و سوخته شده که ابتدا روي برگها مسن تر حادث مي گردد زردي در حاشيه به شکل V اتفاق مي افتد . در بعضي از نخلها فقط نــوک آنها زرد شده که به رنــگ برنزه است و رگبرگها سبز و تيـره باقـــي مي ماند . پيري قبل از موقع برگهاي مسن تر ممکن است در حالات متوسطي اتفاق افتد .
کمبود کلسيم
Calcium Def
در توليد گياه برگي ، کمبود کلسيم متداول نيست . لکه هاي زرد رنگ کوچکي روي نيمه قاعده برگهاي مسن تر از علائم اين عارضه است . لکه هاي آب سوخته غالباً در بين نواحي زردي بوجود مي آيد . علائم در برگهاي جوانتر پيشروي نموده و لکه هاي زرد نکروزه ( سوخته ) مي شود ، به طوري که برگها گاهي قبل از موقع بريده مي گردد . روي اندامها برگ همراه کل شکستگي رنگ اتفاق مي افتد . فاصله بين گره هاي طويل و ضعيف شده و برگهاي آن زرد و کوتوله مي شود .
کمبود آهن
Iron Def
در فضاي بسته گلخانه اي کمبود آهن مي تواند يک مشکل عمومي باشد . فاصله بين رگبرگها ابتدا روي برگهاي جوان زرد مي گردد . چون آهن نسبتاً در گياه غير متحرک است زردي ، کوتولگي و پارگي برگهاي جوان نيز احتمال دارد اتفاق افتد . اسيديته خاک بر جذب آهن به گياه تأثير داشته و بطور دوره اي مؤثر خواهد بود . قدرت ريشه ها در جذب آهن نيز در اثر ضعف ريشه به علت تهويه نامناسب خاک، وجود آب زياد تقليل مي يابد .
اين عنصر به شکل غلات در محلول سبزينه ابتکار اروميه مي باشد . بر رفع کمبود اين عنصر مي توانيد از اين محلول طبق جداول توصيه شده در طول چرخه درخت ـ گياه استفاده نمائيد .
کمبود گوگرد
Sulfur Def
اين کمبود در شرايط عادي توليد گياه نادر است . زردي عمومي برگها جوان اتفاق مي افتد اين علائم به سهولت با زردي حاصل به کمبود ازت در بعضي از گياهان اشتباه مي شود . اين کمبود را مي توانيد از گوگردهاي موجود در بازار با نظريه کارشناسي تأمين نمايد .
کمبود منگنز
Manganese Def
اين عارضه در برخي از گياهان مانند نخلهاي بزرگ اتفاق مي افتد ، تغيير شکل و زردي برگهاي جوان از مشخص ترين علائم کمبود منگنز است ، گياهاني که کاملاً عاري از منگنزاند ممکن است شديداً کوتوله شوند .
اين عنصر در کود مايع سبزينه ابتکار اروميه مي باشد مي توانيد طبق جداول توصيه مصرفي در طول چرخه گياه مورد استفاده قراردهيد .
کمبود بْر
Boron Def
فاصله ميان گره ها در گياهان تحت تأثير کمبود بر کوتاه شده ، ساقه ها ضخيم و اندازه برگ تقليل مي يابد . برگهاي جوان کوچک و تغيير شکل يافته ، شکننده و سفت مي شود. برگها انتهايي به ويژه بد شکل است .
اين عنصر را در محلول اختصاصي سبزينه ابتکار اروميه بدست آوريد . و طبق توصيه عمل نمائيد .
کمبود مس
Copper Def
کمبود مس سبب بد شکلي شديد و کوتولگي اندامهاي رشدي جديد مي شود . برگهاي آن بد شکلي و کوتوله و گاهي يک ظاهر چنگکي دارد با لبه برگشته به رو به سمت مرکز . جوانه هاي انتهايي مرده و گاهي جوانه هاي جانبي شروع به رشد کرده ، جاروي مي گردد .
اين عنصر در محلول کود مايع سبزينه ابتکار اروميه مي باشد . که طبق جدول توصيه شده در طول چرخه مي توانيد مورد مصرف گياه قرار دهيد .
کمبود روي
Zinc Def
اين کمبود فقط روي يک گياه برگي ( نخل آرکا areca ) معلوم شده است .که برگهاي همه سنين بطور يکسان زرد مي گردد انتهايي سه گوش بوده ، کوتوله و تغيير شکل مي يابد . و درختان مثمر بعضي از سرشاخه ها جاروي شکل مي شود . اين عنصر در کود مايع سبزينه ابتکار وجود در ترکيب فوموله با درصد خاصي صورت گرفته است . کمبود روي درختان در سالهاي اخير کاملاً مشاهده شده است .
عوارض زيادي مواد غذايي
Nutrient tozicites
در بخش گذشــته به کمبود مواد غذايـــي مطالعه اي داشتيـــم و تا حدودي آشنــا شده ايم در اين بخش به زيادي مواد غذايي ( عناصر ) و عوارض آنها اشاره اي خواهيم داشت اميد است که در کاربرد کليه مواد در بخش گل و گياه و کشاورزي و امور باغي به صورت بهينه باشد و در حفظ محيط زيست با به اندازه مصرف کردن کود و سم با هم بکوشيم .
سميت از زيادي کود گاهي يک مشکل است . علائم معمولاً به صورت زردي و سوختگي نوک و حاشيه برگها يا کليه گياه مي باشد . زردي برگهاي پايين تر در برخي از حالات اتفاق مي افتد . بوته ها ممکن است در اثر کود دهي زياد بميرند . و سيستم ريشه اي گياهان خيلي کود داده شده تقليل مي يابد ، در برخي موارد گياه از رشد باقي مانده و کوتوله مي گردد و پس از مدتي مي ميرد .
سميت بر
زيادي بر در چند گياه برگي معلوم شده است که شامل Aglaoneme commutatum schott و ارقام(درخت لاستيک هندي India-rubbe tree) Roxb . ex hornemspider plant و (گياه ficuselastica ) مي باشد . علائم عارضه روي درخت لاستيک هندي به صورت سوختگي لکه هاي کوچک با هاله زرد رنگ در سطح پشتي برگها است که اغلب در حاشيه برگها جمع مي شوند .زيادي بر در A . Commutatum سبب لکه هايي چرب گريسي در حاشيه برگها است که به سهولت با علائم بيماري هاي باکتريايي برگي اشتباه شده واقعاً با علائم حاصل از زيادي فلورايد غيرقابل تشخيص است . برعکس زيادي بر و فلورايد در گياه Spider مي تواند با رنگ لکه و تعيين حدود بين بافتها سالم و سوخته تميز داد . زيادي بر سبب سوختگي نوک با حاشيه خاکستري غيرقابل تشخيص بين بافت سالم و سوخته مي شود در حاليکه زيادي فلورايد باعث لکه هايي با حاشيه مشخص تري به رنگ قرمز ارغواني و اطراف سوخته مي گردد . از مصرف بر به گياهان حساس بايد اجتناب کرد .
زيادي مس
Copper Tox
سميت از مس در بعضي از گونه هاي نخل ها اتفاق مي افتد . علائم اين عارضه لکه هاي قرمز قهوه اي رنگ دراز روي برگهاي جوان است . زيادي مواد کم مصرف ديگر نيز باعث همين علائم مي گردد . ضمناً تشخيص بيماريهاي لکه برگي قارچي اين گياهان را نيز مشکل مي سازد . سميت مواد کم مصرف روي نخلهايي حادث مي شود که محلول پاشي با اين مواد يا با قارچ کشها و باکتري کش هاي حاوي مس يا آهن حتــــي با مقادير و فاصله زماني تـــوصيه شده انجام مي گيرد . لذا از کاربرد اين ترکيبات در موقعي که گياه کوچک است بايد خودداري گردد . يا براساس تشخيص صحيح بين مسموميت از زيادي عنصر يا بيماري و نوع عوامل قارچي و باکتري و غيره مشخص گردد .
زيــادي آهــن
Iron Tox
تأثير سوء آهن در ( نخل آرکا Areca Palm ) سمپاشي با سکوسترن آهن يا قارچ کشها محتوي آهن مانند فربام سياهي رنگ در دم برگ و رگبرگها و يا قهوه اي رنگ ديده مي شود . علائم به صورت موارديست که زيادي مس يا انگلهاي قارچي لکه برگي بوجود مي آورند .
بررسي بيماريهاي فيزيولوژيکي و روش مبارزه
مؤسسه سبزينه ابتکار اروميه واحد توليد کودهاي مايع ـ جامد غير شيميايي افتخار دارد با کادر مهندسين و کارشناسان کشاورزي ـ شيمي ـ گياه پزشکي در کليه توليدات اين واحد بصورت تحقيقاتي و مطالعات وسيعي را پشت سرگذاشته و با ارائه فرمولهايي تحت عنوان هاي : 20 ـ 18 ـ 16 ـ 14 ـ 12 ـ 10 ـ 9 با مشخصات فني ارائه نمائيد .
که با ياري خداوند متعال در سال جاري و ماضي اقدام به مطالعه بيماريهاي فيزيولوژي با اجراي تيمار و شاهد را شروع نموده که به فضل و کرم الهي عصاره اين تحقيق تحت عنوان فرمول 12 مخصوص باغات ميوه و علي الخصوص سيب براي جلوگيري از بيماريها فيزيولوژيکي که ساليانه خسارات سنگيني را باغداران عزيز وارد مي نمود تحت کنترل درآورده بر اثر عوامل فيزيولوژيکي به عنوان مثال شبه بيماري « زنگار » که در تجارت سيب خسارت سنگين وارد مي نمائيد با اجراي روشهاي پيشگيري از زمان برداشت ميوه شروع مي شود که به اجمال در جزوه بطور اختصار توضيحاتي داده مي شود اميد است با همکاري و ياري شما عزيزان باغدار بتوانيم عوامل بيماري زا را تحت کنترل نگه داريم .
عوامل بيماري فيزيولوژي
عوامل مختلفي در اين بيماري دخيل هستند .
1ـ تغذيه نامناسب = ريشه اي ـ برگ مصرف عناصر
2ـ نامناسب بودن کلسيم ـ پراکندگي نامناسب اين عنصر = نداشتن تناسب مناسب با پتاسيم ـ منيزيم .
3ـ استفاده بي مورد قارچ کشها ـ باکتري کشها .
I'm from West Azerbaijan. Researcher plant technology and new methods of plant nutrition (crops, horticulture, which in 1375 began to research I have in these areas) years and in 1377 the first non-chemical production of organic minerals and organic groups into and solid solution for use in agricultural applications entered the market. And honor the presence of foreign markets and the marriage contract Marriage will be ready to transfer in both technical and techno diamond monopoly And ready for signing contracts on demand of the products And now a single institution has a strong research team in the field study and laboratory test and also inside the country and abroad Our global message of world peace and happiness green message / without even a hungry