انسان، تغذيه، سلامتى
(15)
ويتامين B3 را بشناسيم!
سالومه آرمين ـ كارشناس تغذيه
يكى ديگر از ويتامينهاى محلول در آب كه مىخواهيم در اين قسمت با آن آشنا شويم، نياسين يا ويتامين B3مىباشد.
نياسين واژهاى عمومى است كه بر دو شكل ويتامين يعنى نيكوتينآميد و نيكوتينيكاسيد اطلاق مىشود. از سال 1867 (1246ش) اسيدنيكوتينيك براى شيميدانها شناخته شده بود. در سال 1913 (1292ش) طى مطالعاتى در زمينه شناسايى علت و عامل بيمارى بربرى (كمبود ويتامين B1)، نياسين را از مخمر و برنج جدا كردند ولى به واسطه عدم تأثير آن در از بين بردن علايم ناشى از كمبود تيامين در پرندگان نسبت به آن بىتوجه ماندند. بعدها مجددا بيوشيميستها به شناخت فعاليت و خصوصيات آن در بدن علاقهمند شدند. نياسين ويتامينى است كه مانع بروز بيمارى پلاگر مىگردد. گزارشات اوليه نشان داد كه بيماران مبتلا به پلاگر نه تنها با مصرف پروتئينهاى حيوانى درمان مىشدند، بلكه نسبت به مايع استخراجى حاصل از مخمّر هم كه فاقد هر گونه پروتئين است، واكنش مثبت نشان داده و علايم بيمارى در آنها برطرف مىگردد. بدين لحاظ تصور مىشد كه عامل بيمارى پلاگر ويتامين B2 موجود در مخمر است. مطالعات بعدى بخصوص در حيوانات آزمايشگاهى و ايجاد بيمارى پلاگر در آنها از جمله سياه شدن رنگ زبان در سگ و درمان آن توسط منابع غذايى مختلف چون جگر انجام گرفت. در نهايت اسيد نيكوتينيك را از جگر استخراج و جدا نمودند. تأثير درمانى آن در انسان مبتلا به پلاگر نيز گزارش شده است.
بيمارىاى كه به نام پلاگر در ايتاليا و ملدلاروسا در اسپانيا خوانده مىشد، اولين بار در قرن هيجدهم ميلادى و بيشتر در ميان مردم فقير كه غذاى عمده و اصلى آنها
را ذرت تشكيل مىداد، توصيف شد. اگر چه شواهد موجود دلالت بر آن مىكرد كه بيمارى مىتواند با تغيير غذا معالجه شود، ليكن تا سال 1917 (1296ش) اين بيمارى به فقدان يك عامل غذايى نسبت داده نشد.
توأم بودن پلاگر با غذاى يكنواختى كه به مقدار زيادى از ذرت تشكيل شده بود منجر به اين فرضيه شد كه پلاگر به وسيله يك قارچ يا يك ماده عفونى يا سمى موجود در ذرت فاسد ايجاد مىشود. عقيده ديگر اين بود كه به علت بدتر شدن علايم پوستى همراه با پلاگر در اثر نور خورشيد، بيمارى در نتيجه مسموم شدن از نور خورشيد است. همچنين عقايد نادرست ديگرى نيز در رابطه با علل اين بيمارى رايج بود تا اينكه، تنها در سال 1917 (1296ش)، يعنى زمانى كه گولدبرگر فرضيه خود را با ايجاد پلاگر از طريق محدوديت غذايى به اثبات رسانيد، پيشرفتى در كنترل اين بيمارى حاصل شد. او يازده داوطلب زندانى را در آمريكا تحت رژيمى قرار داد كه مشابه رژيم بيماران پلاگرى بود و بعد از 5 ماه در آنها عوارض بارز پلاگر (ورم پوست، اسهال و افسردگى) ايجاد شد و بعد ثابت كرد كه عامل اين بيمارى تغذيهاى است.
پلاگر كه اول بار در ايالت نيويورك در سال 1875 (1254ش) گزارش شد، تنها بيمارى كمبود ويتامينى است كه تا كنون در ايالات متحده يك بيمارى بومى و يك مسأله اساسى بهداشت و سلامت عمومى بوده است. شيوع آن محدود به دهكدههاى كوچك ايالتهاى جنوبى است كه بيشتر غذاى اهالى را ذرت، ملاس و گوشت خوك شور تشكيل مىدهد. در زمان حاضر پلاگر در ممالكى مانند رومانى و يوگسلاوى كه ذرت مصرف مىكنند و بعضى از قسمتهاى مصر و در نواحى هندوستان كه ارزن هندى مىخورند، مشاهده مىشود. اين حقيقت كه اين بيمارى در آمريكاى جنوبى، جايى كه ذرت 80 درصد كالرى را تأمين مىكند، ديده نمىشود؛ مربوط به استفاده از قلياى آهكى در مواد تهيه شده از ذرت است. اين مواد قليايى به آزاد كردن نياسين متصل شده به پروتئين در غلات كمك مىكند.
خواص شيميايى نياسين
اين ويتامين يكى از مقاومترين مواد در طبيعت است. نياسين در محيطهاى اسيدى، قليايى، حرارت، نور و اكسيژن هوا مقاوم است و فقط مقدار مختصرى در آب حل مىشود. در يك طبخ معمولى 25% ـ 15 نياسين از بين مىرود.
فرم نيكوتين آميد آن براى موارد درمانى بهتر است چون به كار بردن مقادير زياد اسيدنيكوتينيك (فرم ديگر نياسين)، كه به عنوان نرمكننده عروق عمل مىكند، ممكن است سبب قرمز شدن پوست شده و ايجاد حس سوزش نمايد.
اعمال نياسين در بدن
اين ويتامين در تنفس سلولى دخالت دارد و در آزاد كردن انرژى از كربوهيدراتها، چربيها و پروتئينها دخالت دارد.
گليكوژن ماده كربوهيدراتى ذخيرهاى موجود در كبد و عضلات مىباشد و نياسين در سنتز آن نقش دارد. همچنين نقش مهمى در سوخت و ساز چربيها در بدن ايفا مىكند.
موارد استفاده پزشكى
در اسكيزوفرنى (جنونى جوانى) به كار مىرود كه البته نتيجهبخش نيست و همچنين در پايين آوردن كلسترول خون نقش مهمى دارد. به طورى كه در مقادير بالا حدود 3 گرم در روز در افراد مبتلا به هيپركلسترولمى (بالا بودن ميزان كلسترول خون) نتيجهبخش است. منتها حالت گرم شدن و گرگرفتگى ايجاد مىكند و پوست قرمز مىشود. بايستى بدانيد كه در مقادير بالاتر از 50 تا 60 ميلىگرم در روز ممكن است عوارض گوارشى (اسهال، استفراغ، تهوع و دل درد) ايجاد كند و گاهى موجب بروز كهير، سردرد، سرگيجه، اسپاسم برونش و درد در ناحيه قفسه سينه مىشود. لذا چنين مقاديرى تنها بايستى تحت نظر پزشك به صورت دارو مصرف شوند و استفاده خودسرانه از آن به هيچ عنوان توصيه نمىشود.
عوارض كمبود ويتامين B3
پلاگر بر روى سه اندام مهم بدن شامل دستگاه گوارش، پوست و اعصاب اثر مىگذارد. عوارض پوستى شامل تورم، التهاب، ناراحتى، خشونت پوست، تاول و تغيير رنگ پوست مىباشند كه سه مشخصه اصلى دارند: علايم قرينه هستند، عارضه آن قدر شديد است كه مرز مشخصى بين قسمت مبتلا و غير مبتلا وجود دارد و اينكه در تابستان به علت تابش بيشتر آفتاب عوارض شديدتر است. عارضه گردن بند پلاگر، يك طوق ملتهب و قطور و كبود است كه تمام گردن را در بر مىگيرد.
عوارض گوارشى شامل بىاشتهايى، التهاب و ناراحتى زبان، كاهش اسيد معده و در نتيجه بروز عفونتهاى مكرر گوارشى، تهوع، دل درد، التهاب و ورم روده مىباشد. بارزترين علامت گوارشى، اسهال شديد است.
حساسيت، سردرد و بىخوابى در مراحل اوليه ايجاد مىشود و به زودى به دنبال آن علايم ذهنى و روحى شديدترى مانند فراموشى، اوهام و بالاخره يك افسردگى شديد كه تقريبا مقدمه مرگ است، ظاهر مىشود.
عوامل مؤثر در نياز به ويتامينB3
يكى از اين عوامل كمبود تريپتوفان مىباشد. جالب است بدانيد كه تريپتوفان يك ماده تشكيلدهنده ساختمان پروتئينها مىباشد كه در بدن، تبديل به نياسين مىگردد. لذا افرادى كه تحت رژيم غذايى فقير از لحاظ پروتئين هستند، در خطر ابتلا به كمبود نياسين قرار دارند. اگر در غذاى روزانه تريپتوفان به اندازه كافى مصرف كنيم، نياز به اين ويتامين كاهش مىيابد. اگر مقدار نياسين در غذا كم باشد و تريپتوفان مسؤوليت تأمين نياسين را به طور عمده بر عهده بگيرد، اين ماده به مصرف اصلى خود يعنى رشد و حفظ تعادل ازته بدن (سوخت و ساز پروتئين و حفظ بافت عضلانى)، نمىرسد و اين مسأله در كودكان به رشد، خيلى لطمه مىزند.
از آن جايى كه نياسين در آزاد كردن انرژى از مواد انرژىزا اهميت دارد، بنابراين اگر مواد انرژىزا زياد مصرف كنيم، نيازمان به اين ويتامين بالا مىرود. همچنين ثابت شده است كه تعادل بين اسيدهاى آمينه (سازندگان ساختمان پروتئين) بسيار مهم است. با به هم خوردن اين تعادل نياز به نياسين بالا مىرود كه احتمالاً به خاطر كاهش كارآيى اسيدآمينه تريپتوفان در تبديل به نياسين است.
ماده ديگرى كه بر نياز بدن به ويتامين B3 اثر مىگذارد، ويتامين B6مىباشد كه در قسمتهاى آينده با اين ويتامين آشنا خواهيم شد. فقط مختصرا ذكر مىگردد كه در كمبود ويتامين B6 تبديل تريپتوفان به نياسين به خوبى انجام نمىشود و فرد دچار كمبود مىگردد.
مقادير مورد نياز نياسين
نوزادان از بدو تولد تا 6 ماهگى و از 6 ماهگى تا يك سالگى به ترتيب به 5 و 6 ميلىگرم نياسين در روز نيازمند هستند.
حداكثر نياز به نياسين در پسرهاى سنين 15 تا 18 سال به ميزان 20 ميلىگرم در روز مىباشد. اين ميزان در سنين 19 تا 50 سالگى به 19 ميلىگرم در روز كاهش مىيابد. خانمها در سنين 11 تا 50 سالگى به 15 ميلىگرم نياسين نيازمندند. و اين ميزان طبيعتا در خانمهاى باردار و شيرده بالا مىرود.
چه بخوريم تا به كمبود نياسين مبتلا نشويم؟
گوشت قرمز، ماهى و مرغ منابع اصلى نياسين هستند. مقدارى نيز در سبزيها وجود دارد. نياسين موجود در دانههاى باسبوس و كامل به صورت باند شده مىباشد كه سبب مىگردد بيشتر آن (تا 70 درصد) از نظر بيولوژيكى (زيستى) غير قابل دسترس گردد. اما همان گونه كه ذكر شد در محيط قليايى از حالت باند شده خارج مىشود. مكزيكيها غذايى به نام تورتيلا دارند كه از خواباندن ذرت در آب آهك تهيه مىشود، لذا هرگز به كمبود ويتامين 3B مبتلا نمىشوند.
تحقيقات اوليه در مورد محتواى نياسين مواد غذايى نشان داد كه شير منبع خوبى از نياسين نمىباشد. اما شير ماده غذايى مؤثرى در رژيم غذايى افرادى بود كه نياسين كافى دريافت نمىكردند. علت چيست؟ شير منبع عالى ماده مغذى تريپتوفان است كه با آن آشنا شديد.
بيرون ريختن آبى كه براى پختن ماده غذايى مصرف شده است، باعث هدر رفتن ويتامين 3 Bهمانند ساير ويتامينهاى گروه B مىگردد. حدود 15 تا 25 درصد اسيدنيكوتينيك در رژيم غذايى روزانه از اين طريق هدر مىرود. جدا شدن پوسته غلات هنگام آسياب كردن و تهيه آرد از مراحلى است كه باعث كاهش اين ويتامين مىگردد. ولى از آنجايى كه اين ويتامين در اكثر مواد غذايى وجود دارد اگر غذا به مقدار كافى مصرف گردد، معمولاً شخص با كمبود آن مواجه نخواهد شد.
در جدول زير با محتواى نياسين گروههاى مختلف غذايى آشنا مىشويم.
جدول ـ منابع منتخب غذايى نياسين
با توجه به جدول منابع غذايى، يك دستور غذايى ساده و بسيار مفيد را در اينجا ارائه خواهيم داد و همانند قسمتهاى قبلى از شما مىخواهيم كه محاسبه كنيد چقدر نياسين از اين دستور غذايى به بدن شما خواهد رسيد؟
پوره سيبزمينى
براى 6 نفر
مواد لازم:
سيبزمينى، 1 كيلوگرم
شير، 5/1 فنجان
كره بادامزمينى، 5/1 قاشق سوپخورى
نمك، به اندازه كافى
طرز تهيه:
سيبزمينىها را بپزيد و پس از كندن پوست، آنها را درون مخلوطكن و يا با رنده ريز پوره نماييد. نمك بپاشيد و در داخل يك قابلمه روى حرارت ملايم بگذاريد. شير را كم كم به آن بيافزاييد و با قاشق مرتب هم بزنيد. شير كه تمام شد، كره بادامزمينى را به آن اضافه كنيد (در صورت در دسترس نبودن مىتوانيد از كره معمولى استفاده كنيد) و براى سرو كردن، همراه گوشت قرمز يا ماهى و يا مرغ به سر سفره ببريد.
منابع و مآخذ:ـــــــــــــــــــــ
1ـ امينپور، آزاده. اصول علم تغذيه، تهران، شركت سهامى انتشار، بهار 72، صص199 ـ 195.
2ـ فروزانى، مينو. مبانى تغذيه، تهران، شركت سهامى چهر، 1372، صص428 ـ 418.
3ـ خلدى، ناهيد. اصول تغذيه رابينسون، تهران، نشر سالمى، بهار 78، صص9 ـ 158.
4ـ بهكام. خرداد و تير 1371، شماره بيستم، ص32.
5 - Mahan,L.k. Krauses Food , Nutrition and Diet Therapy W.B. Saunders Compuny. 9thed. 1996.
حكيم باشى
گزنه، گياه تصفيه كننده خون
مصرف گزنه براى درمان روماتيسم و رفع خستگى عضلات و حتى بعضى اقسام فلجها، تجويز شده است. خاصيت اين گياه در ترشحات گزنده آن يعنى اسيدفرميك است كه در واقع نوعى دارو براى افراد بيمار مىباشد.
در اروپا گاهى گزنه را مىشويند و به جاى اسفناج آن را جوشانيده و به عنوان غذا مصرف مىكنند.
جوشانده گزنه مواد زايدى را كه در مجراى ادرار جمع شده دفع كرده و اخلاط ريه را از بين مىبرد. همچنين جوشانده آن يك داروى بسيار مؤثر براى تصفيه خون است و عطش بيش از حد را درمان مىكند.
ـــــــــــــــــــــــــــــ
منبع: مهرين، مهرداد. خواص ميوهها و خوراكيها. «داروهاى گياهى» انتشارات خشايار، 1371.
I'm from West Azerbaijan. Researcher plant technology and new methods of plant nutrition (crops, horticulture, which in 1375 began to research I have in these areas) years and in 1377 the first non-chemical production of organic minerals and organic groups into and solid solution for use in agricultural applications entered the market. And honor the presence of foreign markets and the marriage contract Marriage will be ready to transfer in both technical and techno diamond monopoly And ready for signing contracts on demand of the products And now a single institution has a strong research team in the field study and laboratory test and also inside the country and abroad Our global message of world peace and happiness green message / without even a hungry